Ημερολόγιο Βάπτισης

Ημερολόγιο Βάπτισης
Ονειρεμένη βάφτιση με έγκαιρο και σωστό προγραμματισμό

6 Μήνες πριν τη Βάπτιση

Ήλθε η ώρα να ορίσουμε την ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ του μεγάλου γεγονότος. Να ορίσουμε την ημέρα και την ώρα της πρώτης επίσημης εμφάνισης του αστεριού μας. Οι περισσότερες βαφτίσεις γίνονται αμέσως μετά το Πάσχα, Άνοιξη, Καλοκαίρι και τους πρώτους Φθινοπωρινούς μήνες. ‘Αν θα βαφτίσετε στην εκκλησία της ενορίας σας, τη μέρα που θα κλείνετε την εκκλησιά πρέπει να προσκομίσετε το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ γέννησης του παιδιού σας.

Αν θα βαφτίσετε σε άλλη εκκλησία πρέπει να πάρετε από τον ιερέα της ενορίας σας ένα πιστοποιητικό που ονομάζεται ΠΑΡΑΕΝΟΡΙΑΣ ΒΑΦΤΙΣΗ. Αυτό θα το παρουσιάσετε στον ιερέα της εκκλησίας που θέλετε να κάνετε την βάφτιση.

Τελειώνοντας με την εκκλησία άμεσα πρέπει να γίνει και η επιλογή του χώρου της ΔΕΞΙΩΣΗΣ. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο χώρος πρέπει να βρίσκεται κοντά στην εκκλησία ή σε μια λογική απόσταση για να μην ταλαιπωρούμαστε. Είναι σημαντικό να γίνει έγκαιρα η επιλογή του χώρου δεξίωσης διότι με την τέλεση πολλών βαφτίσεων και γάμων, αν καθυστερήσουμε δεν θα βρίσκουμε εκεί που θέλουμε και θα μειωθούν οι επιλογές μας. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να κλείσουμε ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗ.

3 Μήνες πριν τη Βάπτιση

ΛΙΣΤΑ ΚΑΛΕΣΜΕΝΩΝ: πολύ σημαντική η κατάρτιση της. Από αυτή θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα τα οποία θα δούμε στη πορεία. Μία λίστα θα πρέπει να κάνουν οι γονείς και μια οι ανάδοχοι ο καθένας με τους δικούς του καλεσμένους και μετά θα γίνει μια κοινή. Στη λίστα αυτή πρέπει να καταγραφούν ξεχωριστά τα παιδιά και ο λόγος είναι για το πόσες παιδικές μπομπονιέρες πρέπει να γίνουν.

Τους περισσότερους καλεσμένους τους έχουν οι γονείς γι’αυτό είναι λογικό να αναλαμβάνουν και τα έξοδα της δεξίωσης.

2 Μήνες πριν τη Βάπτιση

Θέμα της βάπτισης

Για να δώσουμε ύφος και χαρακτήρα στη βάφτιση του αστεριού μας πρέπει να κατασταλάξουμε σε κάποιο θέμα. Τα θέματα ποικίλουν και αλλάζουν αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Γι’αυτό πρέπει να αποφασίσουμε ποιό θέμα θα ακολουθήσουμε γιατί από αυτό θα εξαρτηθούν το σχέδιο των προσκλήσεων, των μπομπονιέρων, του κουστουμιού ή του φορέματος του παιδιού και γενικά της όλης διακόσμησης.

Για τα αγοράκια πιο μικρή η ποικιλία αλλά καθόλου ευκαταφρόνητη. Κυρίαρχο θέμα η θάλασσα (καραβάκια-αστερίες-άγκυρες-ψαράκια-δελφίνια) και γενικά ότι έχει σχέση με τη θάλασσα και το γαλάζιο. Άλλα θέματα είναι τα ποντικάκια-τα αυτοκινητάκια-τα μπρελόκ-οι μπάλες- τα αρκουδάκια-τα αλογάκια κλπ.

Για τα κοριτσάκια δεν το συζητώ. Αμέτρητες επιλογές θέματος. Μερικές από αυτές: πεταλούδες-μαργαρίτες-νεράιδες-καρδούλες-κουκλάκια-μπαλαρίνες κλπ.

Συνήθως στο ίδιο ύφος, στύλ και χρώμα θα κινηθούμε και για την διακόσμηση του χώρου δεξίωσης. Μπορούμε επίσης να βάλουμε μπαλόνια και λουλούδια στα τραπέζια σύμφωνα πάντα με τα χρώματα της μπομπονιέρας και του θέματος που διαλέξαμε.

Βαφτιστικά ρούχα

Ήλθε επιτέλους η ώρα για τα βαφτιστικά ρουχαλάκια του. Πολλά καταστήματα εξειδικεύονται στο είδος. Κάντε μια βόλτα, πάρτε ιδέες, δείτε τα σχέδια και καταλήξετε σε αυτό που θα σας εμπνεύσει και πιστεύετε ότι είναι το καταλληλότερο και εντυπωσιακότερα για την πρώτη επίσημη εμφάνιση του μωρού. Αφού καταλήξετε στο βαφτιστικό ένδυμα τα άλλα πλέον είναι πολύ εύκολα. Ζητήστε από το κατάστημα να σας δώσει την λίστα που αναγράφει όλα όσα χρειάζεστε για την μέρα αυτή, για τις τρεις μέρες μέχρι να βγάλετε το μωρό από τα μύρα και ότι χρειάζεστε για την ημέρα των μύρων. (μια τέτοια λίστα θα παραθέσουμε παρακάτω). Έτσι δεν θα έχετε το άγχος μήπως και ξεχάσατε κάτι. Απαραίτητο αξεσουάρ για την μέρα της βάφτισης το κουτί που θα βάλετε τα πράγματα . Τα κουτιά ποικίλουν σε σχέδια, χρώματα, ποιότητα και τιμές. Από απλό χαρτόνι μέχρι ξύλινο ή ψάθινο. Τεράστια η ποικιλία. Η λαμπάδα το ίδιο. Στο στολισμό τους θα πάτε σίγουρα με το θέμα και τα χρώματα που διαλέξατε.

1 Μήνα πριν τη Βάπτιση

Μπήκαμε στη τελική ευθεία. Ένα μήνα πριν πρέπει να δώσουμε τις προσκλήσεις για να έχουν το χρόνο οι προσκεκλημένοι μας να διευθετήσουν το πρόγραμμα τους και να μας απαντήσουν έγκαιρα. Η έγκαιρη απάντηση τους θα μας βοηθήσει στον αριθμό των μπομπονιέρων και των κεραστικών που θα παραγγείλουμε. Μπομπονιέρα είθισται να δίνουμε μία σε κάθε οικογένεια και τις παιδικές μία σε κάθε παιδί. Επίσης για τον αριθμό των καλεσμένων πρέπει να ενημερώσουμε τον ιδιοκτήτη του χώρου δεξίωσης για την οργάνωση του χώρου και την ποσότητα του φαγητού.

ΚΕΡΑΣΤΙΚΑ Τα κεραστικά είναι συνήθως υποχρέωση των γονέων. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία κεραστικών έκτός από τα πατροπαράδοτα. Επισκεφθείτε ένα καλό ζαχαροπλαστείο και δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε. Όλα με παιδικά σχέδια, σχήματα και χρώματα ή απλώς με ένα παιδικό περιτύλιγμα τα κάνει τόσο ξεχωριστά και χαρούμενα. Πείτε στον ζαχαροπλάστη το θέμα που διαλέξατε για να σας καθοδηγήσει και αυτός. Το είδος του κεραστικού θα εξαρτηθεί από την εποχή που θα γίνει η βάφτιση. Με το ίδιο ύφος θα παραγγείλετε και την τούρτα που συνήθως το κόστος το επιβαρύνονται οι ανάδοχοι.

ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ Για να ολοκληρωθεί μια βάφτιση πρέπει να αγοράσουμε τα χρυσαφικά του μωρού. Για τα αγοράκια ένας σταυρός και μία καδένα. Για τα κοριτσάκια οι ανάδοχοι εκτός απο τον σταυρό και την καδένα πρέπει να αγοράσουν και τα σκουλαρίκια. Μια επίσκεψη στον χρυσοχόο σας θα σας δώσει πολλές ιδέες. Τέλος σαν καλοί ανάδοχοι και για να ευχαριστήσουμε την μητέρα για την τιμή που μας έκανε να μας δώσει το παιδί της να το βαφτίσουμε είθισται να της κάνουμε ένα δώρο. Στα παλιά χρόνια έκαναν ένα κομμάτι ύφασμα για να ράψει ένα φόρεμα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο απλά. Ένα χρυσαφικό ή κάτι προσωπικό που θα χαριστεί με αγάπη είναι μια καλή ιδέα.

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΑΣ Νονά και μαμά πρέπει να ασχοληθούν με την εμφάνιση τους. Αγοράστε το φόρεμα και τα παπούτσια που θα νιώθετε άνετα κατά την διάρκεια της βάφτισης και της δεξίωσης. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας δοκιμάστε το χτένισμα σας. Θα είσαστε το σημαντικότερα άτομα μετά το μωρό. Για τον νονό σίγουρα τα πράγματα είναι πιο απλά. Ένα άνετο κουστούμι είναι αρκετό.

2 Εβδομάδες πριν τη Βάπτιση

Κάνετε τον τελικό έλεγχο της λίστας βάφτισης, βεβαιωθείτε ότι πήρατε όλα όσα αναγράφονται και είστε έτοιμοι και χωρίς άγχος για το ΜΕΓΑΛΟ ΓΕΓΟΝΟΣ. Τα μόνα που υποχρεωτικά θα αφήσετε να πάρετε μια μέρα προηγουμένως για να είναι φρέσκα και να μην μας χαλάσουν ιδίως αν είναι καλοκαίρι είναι τα κεραστικά και η τούρτα.

Τα μόνα, που υποχρεωτικά θα αφήσετε να πάρετε μια μέρα προηγουμένως για να είναι φρέσκα και να μην χαλάσουν, ιδίως αν είναι καλοκαίρι, είναι τα κεραστικά και η τούρτα.

Λίστα Βάφτισης

Για την εκκλησία

Κουστουμάκι / Φορεματάκι βαφτιστικό

Set Μύρα (Μυρόπαννο - Μπλουζάκι - Σλιπάκι - Σκουφάκι)

Ττόρος

Κουβερτούλα

Ποδίτσα

Παπουτσάκια

Καλτσούλες

Πετσέτα Ιερέα

Μαρτυρικά

Κουτί - Μπαούλο (Για να βάλουμε μέσα όλα τα πράγματα)

Κουτάκι - Μπαουλάκι (Για το σαπούνι - το λάδι - το βαμβάκι και το ψαλιδάκι)


Για την δεξίωση

Κεραστικά

Τούρτα

Μπομπονιέρες


Για το σπίτι

Σετ ρούχα

Εσώρουχα

Κάλτσες

Ποδίτσα

Πυτζάμες

Σεντονάκια

Ττόρο

Καλλυντικά

Κτενιούλα

Larnaca